Savjeti ljekarnika - učestalo postavljana pitanja

Smiju li se tablete lomiti???

Sa stručnog farmaceutskog stajališta lomljenje tableta nije preporučljivo jer je povezano s rizicima i teškoćama. Naime, neke se tablete vrlo teško lome, a neke se ne smiju lomiti jer im se uništava farmaceutska formulacija, što može dovesti do predoziranja ili premalog doziranja lijeka, njegove inaktivacije ili štetnog učinka.

Tablete se mogu lomiti samo kada je to u uputi uz lijek navedeno. Tada u uputi piše da se pomoću razdjelnog ureza tabletu može prelomiti na dva jednaka dijela.

Točno raspolavljanje tableta otežano je posebice starijim ljudima s manjom spretnosti prstiju, slabijim vidom ili manjom snagom. Ispitivanja su pokazala da uzeta doza lijeka kad pacijenti sami lome tablete jako varira od propisane doze. Tablete bez naznačenog ureza se u pravilu ne smiju lomiti. One su često presvučene ovojnicom (film tablete, dražeje) te im je djelatna tvar zaštićena od kisele želučane sredine ovojnicom otpornom na želučane sokove. Ako se takve tablete razlome djelatna tvar će se osloboditi u želucu, gdje se može raspasti i postati nedjelatna ili pak djelatna tvar može oštetiti želučanu sluznicu.

Vrućica kod dojenčeta i malog djeteta? Kako skiniti visoku temeraturu djetetu i kada je visoka temp visoka..???

Povišena temperatura prirodan je način obrane organizma protiv uzročnika infekcije, a snižavanje se preporučuje tek kad poraste iznad 38°C pod pazuhom, odnosno 38,5°C rektalno. Točnije, suvremene preporuke su snižavati temperaturu kad dijete pokazuje znakove klonulosti i promjene raspoloženja. Djetetu koje veselo trčkara i ima 39°C nije prijeko potrebno dati lijek, dok ga onome s tek neznatno povišenom temperaturom, ako izgleda umorno i plačljivo, treba dati.
Povišena tjelesna temperatura nije bolest, već simptom. Odraz nekog drugog zbivanja u tijelu. Normalna tjelesna temperatura je 36 - 37 C, povišena od 37,5 - 38,5 C, a visoka je viša od 38,5 C (mjereno pod pazduhom). Najčešći uzrok povišenoj temperaturi je virusna infekcija koja sama po sebi ne zahtjeva posebnu terapiju. Ne znajući točno o čemu se radi, roditelji vrše pritisak na liječnike, da propišu neki antibiotik, koji je u tom slučaju pouzdano neučinkovit. Obazriv i razuman liječnik neće popustiti roditeljskim napadima, i neće prepisati antibiotik.

Dragi RODITELJI, evo što možete sami učiniti kako bi pomogli svom djetetu.
Fizikalne metode:
-vlaženje kože mlakom vodom
-zamatanje djeteta u vlažni ručnik
-tuširanje
-otkrijte djete i razodjenite, tako će se tijelo brže osloboditi viška topline
-temperaturu je potrebno mjeriti svakih 15 min do pola sata
-djetetu dati čim više tekućine da pije
-davati laganu i lako probavljivu hranu
-zračite prostoriju u kojoj dijete boravi

Klasična medicina propisuje antipiretik, u obliku sirupa(10 mg /kg na 6h) ili čepića(10-15 mg/kg na 6 h), dozvoljeno je koristiti i ibuprofen sirup (20-30 mg/kg tjelesne mase 3-4 puta na dan)
Homeopatija popisuje homeopatski antipiretik poput Aconitum ( napad vrućice nakon izlaganja hladnoći, jaka žeđ)
Ferrum phosphoricum(vrućica bez drugih simptoma)
Belladona - vrućica i upala

Spremam se na duži put u Afriku, što znači da razmišljam i o „džepnoj” ljekarni. Bez obzira na to što ću obaviti sva propisana cijepljenja, mislim da bih trebao ponijeti nešto čime bi olakšao eventualnu crijevnu/e infekciju/e. Čitao sam o probioticima, aktivnom ugljenu, ... Što mi savjetujete?

Na prvom mjestu bih Vam preporučili Carbo medicinalis (medicinski ugljen). Uz to, svakako biste trebali imati rehidratacijske praškove koji se, u slučaju obilnijih proljeva, razmute u vodi i piju, a u sebi sadrže elektrolite koji se kod jakih proljeva gube. U slučaju proljeva, svakako možete uzimati probiotike. Obavezno ponesite za slučaj vrućice antipiretik i analgetik za bolove.

Nakon depilacije, koža na potkoljenicama i natkoljenicama mi je iziritirana. Koristila sam razne losione i kreme, ali njihov je učinak kratkotrajan. Što mi savjetujete?

Široka je paleta proizvoda na tržištu, te Vam svakako savjetujemo odlazak u Centralnu ljekarnu Osijek, gdje će Vam ljubazno osoblje, farmaceuti, preporučiti proizvod, namjenjen za tu svrhu.

Imam 27 godina. Nosim naočale za kratkovidnost (dioptrija mi je -1) i više od 8 sati dnevno radim na računalu. Imam osjećaj da su mi oči suhe i jako umorne. Što da radim? Savjetujete li mi da probam koristiti umjetne suze?

Dugotrajan rad na računalu, kao i boravak u klimatiziranim prostorima, utječe na suzni film. Preporučujem korištenje umjetnih suza bez BAK konzervansa, učestalije treptanje i ovlaživanje prostora. Ako se smetnje nastave, savjetujemo Vam oftalmološki pregled.

Imam 35 godina. Menstruacijski ciklus mi je uredan. Nemam zdravstvenih tegoba, ali muči me suhoća rodnice. Problem je izražen do te mjere da izbjegavam spolne odnose, što je poremetilo odnose u braku. Što mi savjetujete?

Vjerujem da ste se prethodno javili svom ginekologu, ali da problem postoji i dalje. Na tržištu postoje kapsule mogu pomoći u obnovi i uspostavi ravnoteže vaginalne flore, a tu su i brojni gelovi koji pomažu uspostaviti vlažnost izvana i unutar rodnice.

Koja je normalna vrijednost tlaka obzirom na godine?

Bez obzira na dob osobe koja mjeri tlak, normalan je samo onaj do 140/90 mmHg. Nekada se vjerovalo da su više vrijednosti tlaka normalne za starije osobe. One se češće izmjere kod takvih osoba, ali ne znači da je to dobro i normalno. Svakoj osobi koja ima povišen tlak treba ga liječiti, bez obzira na dob.

Imaju li pušenje i kava veze s povišenim krvnim tlakom?

Pušenje samo po sebi izaziva sužavanje krvnih žila. To dovodi do povećanog otpora protjecanju krvi, a u dugotrajnom pušenju oštećuje stjenku krvnih žila. Uz povišen tlak, zbrajaju se nepovoljni učinci i jednog i drugog, tako da oštećenja nastaju ranije. Zato pušači mnogo mlađi dobiju moždani i srčani udar ukoliko imaju i povišen krvni tlak.
Kava u normalnim količinama samo blago povisi tlak, ali u većim dozama dovodi do aktivacije mehanizama stresa (adrenalin). Dugotrajno trošenje jako velikih količina kave zbog kofeina ima sličan učinak kao i stresni način života (ali se s njime zbraja, ako djeluju usporedno).